אורות. מצלמה. אקשן: ההיבטים הטכניים של ראיון מקוון

דגשים טכניים בראיון מקוון: בחירת שם פשוט, וודאות הורדת תוכנה, תקשורת מסודרת והתכוננות לתקלות טכניות.

שתפו את הכתבה:

בימינו, לקבל ממעסיק פוטנציאלי או ממגייס הזמנה לראיון עבודה מקוון זה דבר די שכיח. כמו כל ראיון עבודה, גם נדרשת היערכות מקדימה, הכנה לשאלות הצפויות ולתשובות הרצויות. אך לכך מתווסף אספקט נוסף – והוא הצורך לה להיערך להיבטים הטכניים של ריאיון עבודה, שאליהם אנחנו לא תמיד מורגלים. הצלחה גדולה טמונה לעיתים קרובות בפרטים הקטנים, וכך גם בנושא זה. אז ניסינו לכנס את כל הפרטים הנחבאים שקל לפספס כשנערכים לראיון עבודה.

בראש ובראשונה, למרות שניתן בקלות לבצע את הראיונות מהטלפון שנמצא לנו בכף היד, מומלץ לנהל ראיון עבודה ממחשב. שימוש בטלפון יכול לשדר אווירת "על הדרך" שאינה מומלצת בראיון, שבו כל הקשב צריך להיות לשיחה המתקיימת. לכן מומלץ לוודא שיש לנומחשב נייד או נייח נגיש, שממנו ניתן יהיה לקיים את הריאיון. חשוב לוודא גם שהמחשב הזה נמצא בסביבה שקטה ונינוחה, כזו שבה לא יהיו רעשי רקע ושבה נוכל להרגיש עצמנו במהלך השיחה. מומלץ אפילו להכין מראש כוס מים למקרה של יובש בגרון.

בנוסף, חשוב שהסביבה שלנו תהיה מכובדת, מסודרת ומאורגנת. כזו שגם נראית ייצוגית וגם מונעת מאיתנו וממי שמולנו הסחות דעת לא נחוצות. רצוי שהיא תהיה במקום פרטי ולא ציבורי. אם יש אנשים סביבנו, מומלץ לוודא איתם מראש שלא יפריעו: להסביר מראש שאתם נכנסים לשיחה חשובה ולסגור את הדלת. כמו כן, חשוב להעביר את הטלפון למצב שקט ולהשתיק במחשב חלוניות קופצות ואת הווטסאפ, בכדי למנוע הסחות מיותרות. כמובן שבכל הנוגע ללבוש, אין לבוא בפיג'מה. יתרה מכך, מומלץ להתייחס לזה כמו לראיון עבודה פרונטלי ולהתלבש בהתאם. דבר זה משרת את כל המעורבים: מכבד את האדם שאתם מולו ויוצר רושם ראשוני חיובי שמשדר רצינות, מונע אי נעימויות פוטנציאליות בהמשך וגם גורם לכם באופן תת מודע "להיכנס לאווירה" מעצם ההתכוננות.

כמו כן, מומלץ לבחון באיזו פלטפורמה נערך הראיון (כגון Zoom, Teams או Google Meet) ולוודא שיש לכם אותה על המחשב או שהיא נפתחת בדפדפן. חשוב לבחון האם אנו נדרשים להירשם אליה מראש או האם יש לנו משתמש פעיל במערכת הזו. חשוב לוודא שהשם שמוצג במערכת הוא השם שלנו, שמייצג אותנו. לא כתובת המייל, שם משתמש מסורבל או השם של בני הזוג או בני משפחה, אלא שם שמייצג אותנו באופן הולם ומכובד. חשוב לוודא שיש ברשותכם מצלמה איכותית ככל הניתן ומיקרופון או אוזניות איכותיות שיאפשרו איכות שמע וצפייה טובים. אחרת, הרבה מהרושם הראשוני הטוב שביכולתנו ליצור מתפספס על חוסר יכולת לראות או לשמוע בבהירות.

תקלות טכניות יכולות להתרחש בכל רגע, ולכן חשוב להתכונן לכך מראש. לוודא שחיבור החשמל ורשת האינטרנט תקינה, שיש מערכת וויפיי שעובדת כמו שצריך ושיש דרך ליצור קשר עם האדם שבצד השני במקרה של תקלה, כמו למשל מספר הטלפון שלו. לעיתים קרובות יש "דיליי" קל בין המילים שאנו אומרים ועד ההתקבלות שלהם אצל הצד שני, ולכן חשוב להמתין בסבלנות עד שהאדם שמולנו מסיים לדבר, ולאפשר שנייה או שתיים לפני שמתחילים לדבר ואחרי שמסיימים לדבר. כשמדברים בו-זמנית בראיון מקוון, הדבר לפעמים יוצר הפרעות קלות בתקשורת בשל עירוב קולות, באופן שפוגע ביכולת להבין זה את זה, ולכן חשוב להיות מודעים לכך. מעבר לכך, חשוב להיישר מבט למצלמה, לנסות למקם את הדמות של האדם שמולנו קרוב למצלמה, כך שכשנסתכל עליו זה ירגיש שאנו אכן מסתכלים לכיוונו – וכמו בכל ריאיון עבודה: לחייך, לשדר נינוחות ולנסוך ביטחון על הצד השני.

אולי יעניין אותך גם:

סליחה על השאלה: לאילו שאלות להיערך בראיון עבודה?

על התמודדות והכנה לשאלות ונושאים מהותיים שעשויים לעלות במהלך ראיון עבודה.

מיומנו של מנטור לרגע: חבר מביא חבר

במקום לחפש עוד ועוד משרות, בימינו מומלץ לחפש חיבורים.