ראיון עבודה יכול להיות די מרתיע. אחרי הכל, אנחנו אף פעם לא יודעים מה בדיוק ישאלו אותנו ולכן קשה לנו להגיע ערוכים באמת לריאיון עצמו. אז איך בכל זאת אפשר להיערך לשאלות לא ידועות ולשמור על ביטחון עצמי גבוה? קודם כל, חשוב לזכור שלכל תחום יש לא מעט שאלות שנוטות לחזור על עצמן, בוריאציות כאלו או אחרות. אם נכיר אותן, כבר נצמצם את רף הדאגה ונדאג מראש ל"נקודות בונוס. מעבר לזה, חשוב לדעת שיש שני עולמות תוכן שבהם השאלות נוטות להתמקד. אם נכיר אותם ונכין תשובות כלליות מראש, נוכל להרגיש ערוכים ומוכנים.
ניסיון ויכולת עבודה
אין ראיון עבודה שלא מתמקד ביכולת המקצועית ובניסיון הקודם שלנו. מעסיקים רוצים לדעת בסופו של דבר מה אנחנו יודעים לעשות היום ולנסות למצוא ערבויות לכך על בסיס מה שעשינו בעבר. כך לדוגמה, אנו נשאל לעיתים קרובות על פרויקטים או מטלות שביצענו בעבר, על דרכי פעולה שבחרנו במצבי לחץ או על הצלחות שהשגנו במקרים קודמים. כדי להיערך נכון לשאלות מסוג זה, חשוב שנשב לפני הראיון וננסה למפות את ניסיון העבר שלנו, לפרק אותו לפרויקטים ואירועים מהותיים ספציפיים וננסה לזהות להכין רשימה של דוגמאות מקיפות וברורות מהעבר, שמשקפות את היכולות שלנו ויכולות להפוך אותנו למועמדים מבוקשים יותר.
יכולות אישיות והתאמה לתפקיד
לא פחות חשוב מההיבט המקצועי הוא ההיבט האנושי. ראיונות רבים כוללים שאלות שעוסקות ביכולות אישיות, כמו יכולת עבודת צוות, יכולת התמודדות עם אתגרים, ויכולת ניהול זמן. כדי להתכונן לשאלות כאלו, כדאי לחשוב על דוגמאות מהחיים היומיומיים שלנו שמדגימות את היכולות האלו, ולהכין סיפורים אודות הצלחות או קשיים שהתמודדנו איתם בעבר ואף לנסות לבחון כיצד אלו באו לעיתים לידי ביטוי במסגרת העבודה. במסגרת שאלות כאלו לפעמים נוטים לחפש סיפורי האדרה על היכולת האישית המופלאה שלנו, אבל למען האמת אין סיבה לחשוש לדבר גם על כישלונות, חולשה או טעויות שביצענו לאורך הדרך. אחרי הכל, מה שרוצים לשמוע מאיתנו זה על דרך ההתמודדות שלנו עם סיטואציות, על היכולת שלנו להבין, לגדול, לצמוח, ללמוד מטעויות ולהפיק לקחים קדימה. חלק מהדברים הללו ייתכנו רק במקרים של אי-הצלחה.
אז אילו דומגאות ספציפיות לשאלות עשויות להופיע בריאיון העבודה?