מזה זמן רב שקבוצות הפייסבוק למחפשי העבודה, קבוצות הווטסאפ למחפשי העבודה ואתרי הדרושים מתרבים כפטריות אחרי הגשם. אך עם כל הכבוד לאלו, זה לא סוד גדול שמקור הגיוס האפקטיבי ביותר נותר שיטת "חבר מביא חבר". כי בעוד הקבוצות והאתרי הדרושים מאפשרים לקורות החיים לשטוף את חשבונות המייל של המעסיקים, הקושי של מועמדים לבלוט מתוך בליל מסמכי ה-PDF רק הלך וגדל. להבדיל, המלצה של חבר, כמוה כמתווך בעסקה: מישהו שמכיר את שני הצדדים ולמעשה משמש כמעין "ערב" לחיבור ביניהם. לכן גם לא פלא שבחברות רבות שבהן הגיוס מאתגר, מציעים בונוסים מפנקים לאלו שיביאו חברים שיצליחו לסיים את תהליך הקבלה לעבודה בהצלחה.
"חבר מביא חבר זו השיטה החזקה ביותר שיש", מספר לנו 'מנטור לרגע' שמשתתף בתכנית חיבורים בעמקים, "כשפונים אליי מחפשי עבודה תמיד אני ממליץ להם קודם כל לעשות חיפוש בחשבון הלינקדאין שלהם, לפי שמות החברות שבהן הם שואפים לעבוד, ולראות אם אפשר למצוא שם קשרים רלוונטיים: מכרים, חברים, חברים של חברים ועוד".
ואכן, מעגלי הקשרים שמאפשרת הרשת החברתית של לינקדאין מייצרים לא פעם חיבורים איכותיים. בחינה עמוקה של מעגל החברים ושל העובדים בחברות השונות, עשויה לעיתים קרובות לגלות לנו קשרים פוטנציאליים שכלל לא היינו מודעים אליהם. לעיתים אלו מכרים של חברים, לעיתים אלו חברים ממעגלים ישנים, כמו בית הספר או צבא, שמזמן לא היינו איתם בקשר. כך או כך, קשרים מסוג זה אפשר להחיות או אפילו להשתמש בהם כבסיס לפתוח בו שיחה.
"הדוגמה הכי טובה היא שלי כשהתחלתי את דרכי בחברת אלביט. החלום שלי היה לעבוד כסטודנט להנדסת מכונות באלביט והייתה לי כל כוונה לנסות ולהגשים אותו. פתחתי את חשבון הלינקדאין שלי וניסיתי לבחון מי מבין האנשים שאני מכיר עובד שם. בסופו של דבר מצאתי בחור ששירת איתי ביחידה לפני הרבה שנים. שלחתי לו הודעה ושאלתי אם הוא יכול לסייע לי להגיע לראיון והוא אכן הסכים לעזור ואפילו נהנה מפרס קטן של 'חבר מביא חבר' כשהתקבלתי. ככה התחלתי את הקריירה שלי. חשוב להדגיש שאת הראיון עברתי בזכות עצמי – ורק בזכות עצמי – אבל הוא עזר לי רק להגיע אליו!"
אז האם באמת אפשר להרגיש בנוח לפנות למישהו שלא דיברנו איתו תקופה ארוכה? האם זה לא קצת מוזר לדבר עם מישהו שאנחנו פחות מכירים על עבודה שאנו מעוניינים בה? המנטור שלנו מסכם זאת כך: "פשוט תנסו. אין לכם מה להפסיד. הרי את את ה'לא' כבר יש לכם.. מקסימום תקבלו 'כן'!".